Gołąbek czarniawy
Russula nigricans
Niejadalny

Duży, twardy gołąbek, który z wiekiem czernieje; przecięty miąższ najpierw czerwienieje, a potem czernieje.
Opis
Twardy, grubomięsisty gołąbek o kapeluszu początkowo białawym, potem szarobrązowym, a na starość całkiem czarnym. Ma bardzo rzadkie, grube blaszki, a przecięty miąższ najpierw czerwienieje, a potem czernieje. Jadalność jest sporna: starsze owocniki są łykowate i zwykle robaczywe.
Jak rozpoznać
- Kapelusz 6–20 cm, za młodu białawy, potem szarobrązowy, w końcu czarny, twardy, z podwiniętym brzegiem.
- Blaszki bardzo rzadkie, grube, kremowe, z wiekiem szare do czarnych.
- Trzon krótki, 2–7 cm, gruby, bardzo twardy, z wiekiem ciemniejący.
- Miąższ biały, po przekrojeniu najpierw czerwienieje, potem czernieje.
Kiedy i gdzie szukać
Sezon: od lipca do listopada, najwięcej od sierpnia do września.
Lasy liściaste i iglaste, często pod bukami, świerkami i jodłami.
Uwaga na sobowtóry
Gołąbek smacznyJadalnyJak odróżnić: Gołąbek smaczny ma gęstsze blaszki, a jego miąższ po przekrojeniu nie czerwienieje ani nie czernieje.